HJÆLP OS MED AT FINDE DE NYE FORPERSONER TIL DANSK SOCIOLOGIFORENING

Kære medlemmer af Dansk Sociologiforening

Den 27. februar afholdes foreningens generalforsamling på CSS i lokale 16.2.55 fra kl. 17-20.

Desværre har vi netop fået besked om, at de opstillede kandidater til posterne som forperson og næstforperson trækker deres kandidatur, med meget kort varsel.  

Dette er derfor en åben opfordring til alle medlemmer af foreningen, som har interesse i at stille op til disse poster, om at henvende sig til os snarest muligt, og melde sit kandidatur. Det kan ske enten til vores afgående næstforperson Alberte Alsø Dokkedal på alaldo@socsci.aau.dk eller blot ved at henvende sig ved til generalforsamlingen. 

I er også velkomne til at prikke relevante kandidater på skulderen og opfordre dem til at stille op. 

Man er også altid velkommen til at henvende sig til Alberte, hvis man har spørgsmål vedr. kandidaturet. 

Med venlig hilsen

Bestyrelsen

Mindeord for Jeff Smidt

Jeff Smidt døde i efteråret 2023 efter nogle år med tilbagevendende kræftsygdom. Dansk sociologi mistede her en af sine helt store undervisningskapaciteter i klassisk og nyere sociologisk teori og samtidsdiagnose. 

Jeff var en venlig, afholdt og respekteret kollega. Han var ikke en person, der gjorde meget væsen af sig, men hans dybt kompetente og dedikerede undervisning og vejledning på Sociologisk Institut (både det gamle og det nye), RUC (Socialvidenskab), CBS, Statskundskab og Folkeuniversitetet skabte i næsten fire årtier begejstring og respekt – både blandt de studerende og kollegaer. Derfor har Jeff været en vigtig skikkelse i udvikling og forankring af sociologisk tænkning. Han formåede som få at træne og engagere de studerende i sociologisk teori og reflektion på et højt niveau. 

Jeffs tilgang til undervisning var præget af et ønske om at aktualisere de sociologiske teorier. Ofte mødte Jeff op til forelæsninger med avisen under armen, fordi der var en artikel om en aktuel begivenhed eller problemstilling, som han mente med fordel kunne belyses ud fra det teoretiske perspektiv som var på dagens program. På den måde gik teori i Jeffs undervisning fra at være abstraktioner på skrift til at blive vedkommende redskaber til at begribe omverdenen.

Dette ønske om at gøre teorien aktuel og vedkommende kom de studerende til gode da finanskrisen ramte i 2008. Her var Jeff den centrale aktør i at udvikle et undervisningsudbud, der kunne imødekomme de studerendes store efterspørgsel efter sociologiske perspektiver og forklaringer på krisens sociale, politiske og økonomiske årsager og konsekvenser. Her blev Jeffs ekspertise i marxistisk og kritisk teori sat i spil både i de velbesøgte valgfag han udbød og de mange projekter han vejledte.

I det hele taget var Jeff en underviser som var optaget af, hvad der rørte sig blandt de studerende. Hans lydhørhed overfor, hvad de studerende efterspurgte, kom f.eks. også til udtryk, da han på kraftig opfordring fra sine studerende og øvelseslærere introducerede Judith Butlers kønsteori i den obligatoriske undervisning på den sociologiske bacheloruddannelse; og det til trods for, at man, i hvert fald indledende, fornemmede en vis skepsis overfor Butlers tænkning hos Jeff.

Det eksemplificerer ikke desto mindre hvad det var der bl.a. gjorde Jeff til en favorit blandt hans studerende: For ligesom Jeff påvirkede sine studerende, lod Jeff sig også selv påvirke af dem. Det var ikke kun hans levende passion og interesse i sociologisk teori, men også hans genuine engagement i sine studerende, der gjorde Jeff til en værdsat underviser, man husker, og som på afgørende vis formede sine studerendes sociologiske udsyn.

I hans seneste år på Sociologisk Institut underviste han i en årrække i kurserne Almen Sociologi 1 og 2 sammen med forskellige kolleger som opfattede Jeff som en meget fagligt dedikeret og behagelig kollega. 

Jeff var magister i idéhistorie fra 1982. Fra 1978 til 1992 var han ekstern lektor på Sociologisk Institut ved Københavns Universitet, ligesom han i en længere årrække var ekstern lektor i sociologi ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, hvor han også på inspirerende vis bidrog til den løbende udvikling af sociologiundervisningen. Jeff vendte tilbage til Sociologisk institut i 2002, hvor han var ansat frem til 2021. 

Jeff tog en socialvidenskabelig ph.d.-grad på RUC i 2000, hvor han også var ansat en årrække. Afhandlingen Sociale og kulturelle forandringer i efterkrigstiden (hvor Herman Smidt var vejleder og Curt Sørensen indgik i bedømmelsesudvalget) handlede om værdimæssige og sociale opbrud og orienteringer i efterkrigstidens kapitalisme fortolket gennem især Parsons’ og Gramscis teoretiske optikker. Et andet vigtigt bidrag fra denne periode var Jeffs bidrag Solidaritet og social orden hos Durkheim til antologien, Sociologien om velfærd – gensyn med Émile Durkheim, (red. Anni Greve). 

Igennem en længere årrække blev fritiden tilbragt i sommerhuset i Havnsø, hvor Jeff sammen med sin partner igennem mange år, Elsebeth Hofmeister, var faste deltagere ved den årlige jazzfestival. I de senere år var det kolonihaven i Amager Strandpark, der udgjorde sommerresidensen. 

Ære være hans minde. 

John Andersen, Professor Emeritus, Roskilde Universitet. Var mangeårig kollega med Jeff på Socialvidenskab, RUC

Jonas Toubøl, lektor, Københavns Universitet, Sociologisk Institut. Var Jeffs studerende, øvelseslærer og sidenhen kollega på Sociologisk Institut.

Poul Poder, lektor, Københavns Universitet, Sociologisk Institut. Varetog i en længere årrække undervisning i Almen Sociologi og Faghistorie og sociologisk teori sammen med Jeff.

Klaus Rasborg, lektor emeritus, Roskilde Universitet. Kollega med Jeff dels ved Institut for Statskundskab, KU, dels ved Socialvidenskab, RUC.

Indkaldelse til generalforsamling

Dansk Sociologiforening indkalder til den årlige generalforsamling i 2024.

Generalforsamlingen finder sted tirsdag d. 27. februar 2024 kl. 17:00-20:00 i lokale 16.2.55 på CSS, Øster Farimagsgade 5.

Generalforsamlingen er åben for alle medlemmer af Dansk Sociologiforening. Punkter til dagsorden modtages af student Carla Schultz senest d. 20. februar 2024 på:

carlaschultzsoc@gmail.com

Dagsorden fremgår af Sociologi-NYT 2023, der kan ses her.

På vegne af bestyrelsen

Barbara Fersch, forperson i Dansk Sociologiforening

Studerende søges til Dansk Sociologiforening

Har du lyst til at have indflydelse på den sociologiske scene i Danmark og repræsentere dine medstuderendes interesser? Og har du samtidig mod på at tage ansvar og initiativ, at arbejde selvstændigt og tænke kreativt? Så er det måske dig, vi leder efter!

Dansk Sociologiforening søger nemlig en engageret studentermedhjælper til bl.a. eventafvikling, kommunikations- og administrationsopgaver.

Om Dansk Sociologiforening:

Dansk Sociologiforening er en frivillig forening, som er til for alle med interesse i sociologi. Vi afholder mange forskellige typer af arrangementer – fra foredrag til metodekurser, debatter, quizaftener, samtalemiddage mm. Vi bestræber os på at inddrage den nyeste forskning inden for specifikke sociologiske problemstillinger eller aktuelle udfordringer og muligheder, som dansk sociologi og samfundet står overfor. Gennem vores talrige aktiviteter skaber vi mulighed for at samle forskellige grene og fløje af sociologien, så flest mulige stemmer kan inddrages i udviklingen af sociologien i Danmark.

Arbejdsopgaverne for Dansk Sociologiforening indbefatter:

  • Planlægning, koordinering og afvikling af foreningens arrangementer
  • Kommunikations- og formidlingsopgaver bl.a. på foreningens hjemmeside og sociale medier, herunder kreative opgaver som plakatdesign
  • Mødefacilitering og referatskrivning ved bestyrelsesmøder
  • Diverse administrative ad hoc-opgaver.

Vi tilbyder:

  • Indsigt i, hvad der rører sig på den sociologiske scene i Danmark: Du får fingeren på pulsen i forhold til aktuel forskning og debatter
  • Mulighed for at arrangere faglige oplæg og arrangementer, du selv brænder for og løfte nogle af de perspektiver, der fylder for studerende i et stærkt fagfællesskab
  • Mulighed for at præge dine arbejdsopgaver afhængigt af kompetencer
  • Fleksible arbejdstider og rammer for arbejdet
  • Et stærkt sociologisk netværk.

At løfte opgaverne for Dansk Sociologi kræver lige dele selvstændighed, overblik og drive. Det meste af arbejdet kan klares online, men arrangementer og møder kræver fysisk tilstedeværelse. Bestyrelsesmøder finder primært sted i København mens arrangementerne kan foregå i hele landet.

Løn og ansættelsesvilkår:

Vi søger en studerende, som kan starte pr. 1/1-2024 eller snarest derefter. 

Stillingen er på op til 10 timer om ugen i gennemsnit men timetallet kan variere fra uge til uge. Som frivillig forening er vi ikke overenskomstspart, men at vi følger fællesoverenskomsten mellem Skatteministeriet og Offentligt Ansattes Organisationer – Det Statslige Område (OAO-S) og organisationsaftalen for kontorfunktionærer, laboranter og it-medarbejdere (HK/Stat) med indplacering som studerende.

For at blive ansat er det en forudsætning, at du er indskrevet og aktiv studerende ved en videregående uddannelsesinstitution. 

Ønsker du at søge stillingen så send en motiveret ansøgning, CV og eksamensbevis til Matilde Bredsdorff-Larsen på matildebredsdorff@gmail.com senest den 8/12-2023

Har du yderligere spørgsmål, kan du henvende dig til foreningens næstforperson Alberte Alsø Dokkedal på alaldo@socsci.aau.dkeller vores nuværende studentermedhjælp Matilde Bredsdorff-Larsen på matildebredsdorff@gmail.com

Usikre tider?

Konference satte fokus på de usikkerheder, der opstår i krisetider 

Dansk Sociologiforening var medarrangør af konferencen Uncertain times, unsettled lives? Complex risks and uncertainties in times of crises” den 26 & 27. oktober på SDU, campus Esbjerg, sammen med ”Sociology of Risk and Uncertainty”-grupperne i både den Internationale og den Europæiske Sociologiforening.

Der var spændende keynotes fra Claudia Mitchell, McGill University, Canada, Jens Zinn, University of Melbourne,  Ian Scoones, University of Sussex, UK og Anders Blok, Københavns Universitet og 10 sessioner med i alt 37 oplæg fra sociologer fra hele verden.

Tak til alle deltagere for en inspirerende konference! Thanks to all participants for an inspiring conference!

THE LEGAL AND ETHICAL GREY AREAS OF DOING FIELD WORK

– Breaking the law as a means of studying illegal ticket sales
Interview w. Alessandro Moretti

Sometimes in order to research a phenomenon, social scientists have to actively participate in it. But what should we do when this entails engaging in criminal activity?

Join us for an after-work beverage and discussion on the legal and ethical grey areas of doing field work.

In an informal interview, Alessandro Moretti will tell us about the dilemmas and challenges he faced when conducting participatory, ethnographic field work to explore the phenomenon of buying and reselling tickets for profit in the UK – also known as “ticket touting”. As part of the research, Moretti immersed himself in the field, befriended professional illegal ticket sellers (“touts”), and actively bought and sold tickets himself.

The interview will act as a basis for a wider conversation, inviting the audience to participate in a discussion of the ethical dilemmas and challenges of field work and other qualitative research.

PROGRAM:
16.30: Welcome and introduction by the Danish Sociological Association
16.40-17.20: Moretti is interviewed by Morten Wendler from the DSA
17.20-17.30: short break
17.30-18 Q&A + Plenary Discussion

WHERE:
Øster Farimagsgade 5
CSS, University of Copenhagen
room 4.1.18 (building 4)
Forskningskollektivet

WHEN:
May 24th 2023
16:30-18:00
The event is organized by The Danish Sociological Association and Forskningskollektivet. Participation is FREE and drinks and snacks will be provided.

OBS: The event is in English

Call for papers: Uncertain times, unsettled lives?

Dansk Sociologiforening er medarrangør af konferencen Uncertain times, unsettled lives? Complex risks and uncertainties in times of crises som gennemføres den 26 & 27. oktober på SDU, campus  Esbjerg.

Konferencen vil have en special stream med fokus på risici i landområder, den har titlen Rural risks in times of regional polarization, climate change and energy transition. Der inviteres også til at sende abstracts bredt indenfor det generelle emne.

Medlemmer af DSF betaler et reduceret konferencegebyr.

Abstract sendes senest den 30. april til soru2023@sociologi.dk.

Besøg konferencesiden https://event.sdu.dk/soru2023/conference hvor der er mere information.

Studenterrepræsentant-suppleanter søges til Dansk Sociologiforening

Dansk Sociologiforening søger 2-3 engagerede studerende, som har lyst til at være suppleanter til studenterrepræsentanterne i Dansk Sociologiforening, med mulighed for at overgå til studenterrepræsentant ved næste generalforsamling.

Hvem er vi: Dansk Sociologiforening er en frivillig forening, som er til for alle med interesse i sociologi. Vi afholder mange forskellige slags arrangementer – fra foredrag til metodekurser, debatter, quizaftener, samtalemiddage mm. Vi bestræber os på at inddrage den nyeste forskning inden for specifikke sociologiske problemstillinger eller aktuelle udfordringer og muligheder, som dansk sociologi står overfor. Gennem vores talrige aktiviteter skaber vi mulighed for at samle forskellige grene og fløje af sociologien, så flest mulige stemmer kan inddrages i udviklingen af sociologien i Danmark. Du kan læse mere om foreningen på sociologi.dk, og følge med i vores arbejde på instagram og facebook.

Som studenterrepræsentant får man fingeren på pulsen i forhold til, hvad der sker i forskningsverdenen samt andre fagligt relevante temaer, processer og debatter. Man får mulighed for at arrangere faglige oplæg og arrangementer, som man selv brænder for, og samtidig kan man løfte nogle af de perspektiver, der fylder for studerende i et stærkt fagfællesskab. Hvis du synes, det er sjovt at lave frivilligt arbejde og har en god fornemmelse for de studerendes behov og interesser, er det måske dig, vi leder efter. Bestyrelsesarbejdet består i ca. tre møder pr. semester, og derudover kræver det den tid, man selv vælger at lægge i det – til planlægning og afholdelse af events o.lign.

Hvis du har lyst til at have indflydelse på den sociologiske scene i Danmark og repræsentere dine medstuderendes interesser, så send en mail til dansksociologiforening@gmail.com med en kort tekst om dig selv, din motivation for at søge samt et CV, senest D. 15. APRIL 2023.

Vi ser frem til at høre fra dig!
// Dansk Sociologiforening

UKRAINIAN SOCIETY’S RESILIENCE IN RUSSIA’S WAR: Sociological Findings and Reflections

The invasion of Russia to Ukraine in 2014, and its full-scale war from February 24th 2022, brutally changed the life and pathway of Ukrainian society development. It put forward new challenges to society, sociology, and sociologists in times of war, proceeding with rapid changes, and developing new backgrounds and prospects of post-war restoration. After the first shock of the full-scale war, society, people, international organizations, and local authorities need justified information on society that sociology can produce.

How does Ukrainian sociology meet the challenges of wartime? How is it possible to do surveys in time of mass relocation of population methodologically and practically? What are sociological research and surveys findings on Ukrainian society in the wartime? What are the challenges of Russia’s informational war, both in post-truth, and faking news production?

The presentation will address these issues based on the monitoring national based survey data from Ukraine, as well as expert discussions and reflections on lasting changes in Ukrainian society undergoing russia’s war.

We have invited Dr. Svitlana Babenko:
Associate Professor, Docent, Ph.D. in Sociology,
Researcher, Department of Global Politic Studies(GPS), Malmö Institute for Studies of Migration, Diversity and Welfare (MIM) at Malmö University, Sweden, and Head of Kyiv Unit of Sociological Association of Ukraine

Location:
University of Copenhagen, CSS
Øster Farimagsgade 5
Room 35.01.44 (Building 35)

(The event is in English)